Saturday, 18 May 2013

Muzium Nelayan Tanjung Balau

Muzium Nelayan Tanjung Balau terletak bersebelahan dengan pantai Tanjung Balau dan Perkampungan Nelayan Tanjung Balau. 
Pintu masuknya agak tersorok sedikit dari kawasan tempat letak kereta utama. Anda boleh menjadikan perahu besar yang cantik terukir yang dapat anda lihat daripada jalan masuk ke pantai Tanjung Balau sebagai panduan anda. Bersebelahan dengan dua buah perahu itulah pintu masuk ke muzium ini.


Ketika kami tiba di sana sebahagian daripada kawasan muzium masih dalam proses baik pulih. Terdapat lebih kurang empat bahagian yang boleh dilawati oleh pengunjung.
Namun kebetulan ketika kami melawat muzium berkenaan terdapat sebuah pameran tambahan. Pameran Mistik tersebut berlangsung daripada 1 Mei sehingga 31 Julai 2013.
Di antara yang dipamerkan ialah Jenglot, Sanggul Bunian, Buluh perindu, Pedang Kiai Salleh dan duit dari alam bunian.
Bayaran yang dikenakan ialah RM 4 seorang.Di bahagian atas berhampiran dengan aquarium ikan sebenarnya terdapat sebuah bekas kafeteria. Saya rakamkan dan kongsikan dengan anda lampu gantung yang saya rasakan agak artistik di bahagian tersebut.
Seterusnya kami ke bahagian muzium nelayan. Di sini diceritakan kaedah dan kemahiran nelayan dahulu serta pengetahuan yang mereka perlukan untuk belayar. Di antaranya ialah pengetahuan dalam melihat bintang serta apa maksud yang dibawa oleh keadaan bintang tersebut.
Juga diterangkan tentang amalan-amalan para nelayan dahulu kala sebelum turun ke laut.
 Di bawah ini ialah alat yang digunakan oleh para nelayan.
Sementara di bawah ini pula ialah alat yang dipasangkan pada perahu sebagai tempat untuk nelayan merehatkan diri.

Di hujung bahagian ini terdapat model contoh perkampungan nelayan pada zaman dahulu. Saya agak tertarik bukan sahaja kerana kecantikan pembuatannya tetapi ketelitian pada setiap aspek.
Perhatikan pada gambar di atas, "kucing" pada tingkap kedua dan bantal yang berjemuran di tingkap. Ia nampak realistik seperti keadaan perkampungan sebenar.
Seterusnya ialah model contoh rumah dan keadaan rumah nelayan pada zaman dahulu.

Dan yang terakhir sekali kami pergi ke bahagian yang mempamerkan tinggalan kapal yang akran pada tahun 1880-an di kawasan Desaru. Kapal dari China itu kemudian di gelar The Desaru Shipwreck.
Sebelum itu kami sempat juga singgah di bahagian yang mempamerkan perkapalan moden. Di sini juga di pamerkan model-model kapal yang terkenal sepanjang zaman diantaranya ialah kapal Titanic.
 

1 comment: